Ortiga (urtica dioica)
Floració: maig-setembre
Parts útils: arrels, fulles i llavors
Propietats:- Aparell digestiu: estimula les secrecions de l'estómac, la bilis, els moviments intestinals. Molt digestiva, laxant suau (pendre una infusió abans dels àpats).
- Diabetis: estimula les secrecions pacreàtiques, així fa baixar el nivell de sucre en sang (infusió de 3 tasses per dia - o extracte en aigua-, abans dels menjars).
- Nutritiu: aliment excepcional, remineralitzant, bó per als convalescents, anèmies, activa la formació de sang (menjar com a verdura, brou d'ortigues amb suc de llimona i oli d'liva, amanides -si es renta ja no pica -, truites...)
- Aparell excretor: diurètica, eliminació de toxines - tant de l'alimentació com medicamentoses -. Indicat per a reuma, artritis i artrosis (decocció de l'arrel seca durant 10 minuts i infusió de fulles). 3 tasses/dia, abans dels menjars.
- Antihemorràgica: atura les hemorràgies tan internes com en ferides, hemorroides (pendre la decocció de 40-60 gr de planta/litre o aplicar el suc fresc a la zona a tractar).
- Pell: cura del cutis, elimina granets, excemes, irritacions...(infusió, suc fresc, verdura, tintura...)
- Tònic capilar: 40 gr de fulles d'ortiga, 200gr de vinagre, 200 gr d'aigua. Macerar la barreja 9 dies, filtrar i guardar. Aplicar, deixar actuar i esbandir.
A la cuina:
Excelent verdura amb patates, estofats, truites, sopes...
Quiche d'Ortigues: 200 gr d'ortigues, 1 pasta brisa, 1 ceba, oli verge, 3 ous bio, crema de llet vegetal (soja, arros, avena...) sal, pebre i nou muscada. Bullir i escòrrer bé les ortigues. Saltejar la ceba en l'oli i afegir les ortigues; en un bol, barrejar ous, crema de llet i condiments. Avocar-hi les ortigues i la ceba. Posar-ho sobre la pasta i al forn. 180º durant 30 min.
Recolecció: la planta entre els dies 13 i 25 al matí. L'arrel es millor a finals d'agost.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada