El Saüc (Sambucus Nigra)
Floració: Abril - septembre
Parts utils: Escorça, fulles, flors, fruits
Propietats:
- Aparell respiratori: expectorant, antinflamatori, sudorífic, febrífug: refredats, grip, bronquitis, tos (infusió i xarop de flors) i angines (gargarismes)
- Aparell digestiu: laxant (decocció de 20-30 gr escorça o fulla en 1 l. aigua o decocció de 80 gr des baies en 1 l. aigua o infusió de flors)
- Aparell excretor: antinflamatori, afeccions urinaries, diurètic i depuratiu (decocció escorça o infusió de flors)
1 l aigua, 10 flors grans de saüc, 3 llimones, 150gr de sucre de canya.
Posar les flors en aigua escaldada. Deixar refredar i afegir el suc de llimona. Deixar 15 h en maceració. Escalfar, barrejar el sucre, colar i guardar. Preventiu de malalties i beguda refrescant a l'estiu (1 dit de xarop amb aigua fresca).
CONFITURA DE BAIES
Bullir les baies del saüc i filtrar. Per 1 l. de polpa posar el suc d'una taronja i d'una llimona i coure-ho amb 750 gr de sucre morè (o fructosa o estevia) i cardamom. Afegir gengibre i quallar amb alga agar-agar.
XAROP DE BAIES
Coure al bany maria 400 gr de baies ben madures durant 30 min. Deixar macerar 24 h en un lloc calent. Filtrar.
A LA CUINA
Bunyols de flors: ou, farina i fregir.
Les flors en amanida.
Recollida: Els fruits esperarem a finals d'estiu a que siguin ben madurs, verds son tóxics!!
Les flors les recollirem entre els dies 1 i 11. Cal assecar-les bé en un lloc sec i a l'ombra perque no es pudreixin.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada