Hort des Temps es un herbolario de Alaior, en la isla de Menorca, que cuenta con diez años de experiencia en el campo de la medicina natural y la alimentación naturista. Ariadna, Blanca y Mariangels te aconsejarán en tu caso particular. En la sala de terapias holísticas podrás armonizar tu cuerpo físico, tu mente y tus emociones. ¡Estaremos encantados de ayudarte a recuperar tu equilibrio!

dimecres, 12 de juny del 2013

La Flor del Mes...

 
 La Borratja (Borago officinalis)

Floració: Juny
Parts útils: Planta sencera
Propietats:
  • Sistema Respiratori: emolient, expectorant i calma la tos. Sudorífica.
  • Mucoses i Pell: astringent,antiinflamatoria, cremades, furúncles, ferides (en cataplasma)
  • Sistema digestiu: Paràsits intenstinals, protectora de la mucosa gàstrica, depura el fetge (infusió i macerats)
  • Aparell excretor: astringent, antiinflamatori. 
  • Aparell reproductor femení: per calmar les molesties premenstruals i per a mitigar els canvis hormonals de l'arribada de la menopausia.
La borratja és rica en potassi, calci, sodi i ferro. Les fulles tenen un alt contingut en vitamina C.
Pel que fa a les flors, se solen emprar en infusió una vegada que s’han tallat i assecat a l’ombra; contenen molts tanins i moltes substàncies minerals que ajuden a calmar la tos, la ronquera i els constipats bronquials a més de tenir propietats sudorífiques que van molt bé per quan hi ha febre.
El suc de la planta abans de la floració és diurètic, és a dir, neteja els ronyons i afavoreix l’orina. També estimula tot l’organisme, regula els canvis cel·lulars i calma el sistema nerviós.
 
ATENCIÓ: No es poden fer tractaments llargs. Pot ser tóxica per al fetge i evitar-la en embaraçades i en processos tumorals.

CATAPLASMA: Fer bullir les fulles i aplicar-les tan calentes com es pugui sobre la pell o ferida a tractar.

A LA CUINA: fulles com a verdura, les flors en amanides i postres.
  • Mantega de Borratja: Barrejar bé 100 gr de mantega (preferentment ecològica) en 1 bol amb fulles tendres picades, el suc de 1/2 llimona i sal. Untar torrades i decorar amb una flor de borratja.
  • Croquetes de Borratja: 1/2 tasa de blat serraí o arrós integral cuit,1/2 tassa de cigrons cuits, 1 vol de fulles tendres de borratja, 2 ous ecològics, ceba, all i julivert. Coure les fulles al vapor, barrejar amb tots els ingredients, formar croquetes planes. Fregir o posar al forn.
Recolecció de la planta entre els dies 1 i 8, 23 i 30 al matí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada