La Borratja (Borago officinalis)
Floració: Juny
Parts útils: Planta sencera
Propietats:
- Sistema Respiratori: emolient, expectorant i calma la tos. Sudorífica.
- Mucoses i Pell: astringent,antiinflamatoria, cremades, furúncles, ferides (en cataplasma)
- Sistema digestiu: Paràsits intenstinals, protectora de la mucosa gàstrica, depura el fetge (infusió i macerats)
- Aparell excretor: astringent, antiinflamatori.
- Aparell reproductor femení: per calmar les molesties premenstruals i per a mitigar els canvis hormonals de l'arribada de la menopausia.
La borratja és rica en potassi, calci, sodi i ferro. Les fulles tenen un alt contingut en vitamina C.
Pel que fa a les flors, se
solen emprar en infusió una vegada que s’han tallat i assecat a
l’ombra; contenen molts tanins i moltes substàncies minerals que ajuden a
calmar la tos, la ronquera i els constipats bronquials a més de tenir
propietats sudorífiques que van molt bé per quan hi ha febre.
El suc de la planta abans
de la floració és diurètic, és a dir, neteja els ronyons i afavoreix
l’orina. També estimula tot l’organisme, regula els canvis cel·lulars i
calma el sistema nerviós.
ATENCIÓ: No es poden fer tractaments llargs. Pot ser tóxica per al fetge i evitar-la en embaraçades i en processos tumorals.
CATAPLASMA: Fer bullir les fulles i aplicar-les tan calentes com es pugui sobre la pell o ferida a tractar.
A LA CUINA: fulles com a verdura, les flors en amanides i postres.
- Mantega de Borratja: Barrejar bé 100 gr de mantega (preferentment ecològica) en 1 bol amb fulles tendres picades, el suc de 1/2 llimona i sal. Untar torrades i decorar amb una flor de borratja.
- Croquetes de Borratja: 1/2 tasa de blat serraí o arrós integral cuit,1/2 tassa de cigrons cuits, 1 vol de fulles tendres de borratja, 2 ous ecològics, ceba, all i julivert. Coure les fulles al vapor, barrejar amb tots els ingredients, formar croquetes planes. Fregir o posar al forn.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada